Olika sorters loppis

Återanvändning är inne! Hur härligt är det inte att kunna shoppa loss och inse att man nästan inte spenderat några pengar alls? Exakt så känns det att fynda på olika loppis. Variationerna för vad som säljs på loppmarknader är oändliga. Ofta dominerar mindre objekt som köksutrustning, kläder, böcker och cd. Nu har det även utvecklats ännu mer och det annordnas loppis som inriktar sig på speciella kategorier. Retro och elektronikloppis har blivit mycket populärt.

Själva namnet sägs härröra från att de kläder som bytte ägare vid de första loppmarknaderna föraktfullt påstods innehålla loppor och annan ohyra. Idag finns det många olika varianter av loppis. Loppmarknad, bakluckeloppis och second hand är tre populära kategorier.

Loppmarknad på hyrd plats

Frekvent annordnas det olika loppmarknader i hela Sverige varje år, kanske till och med varje vecka. På loppmarknader som annordnas tillfälligt eller regelbundet kan du som privatperson hyra bord och driva din egen försäljning. Dessa loppmarknader kan hålla hus i garage, på torg, centrumbyggnader och många fler utrymmen.

Är du intresserad av att sälja på loppis rekommenderar vi dig att vara ute i god tid, ta med ordentligt med växelkassa och påsar till kunderna, bli inte rädd om kunderna prutar, ta gärna med fika och bestäm redan i förväg vad du vill göra med sakerna som inte säljs.

Bakluckeloppis

Det första bakluckeloppiset arrangerades i Norrskedika utanför Östhammar 1995, efter engelsk förebild. Sedan dess har trenden ökat och många liknande loppmarknader har öppnats i Sverige.

Second hand

Second hand är en beteckning för begagnade eller använda varor, särskilt kläder, som säljs i butik. Förr kallades det ”bättre begagnat” och för begagnade modekläder av högre kvalitet används ibland den engelska termen vintage. Många second hand-butiker drivs av välgörenhetsorganisationer som får sina varor skänkta av privatpersoner och företag. Några kända second hand-butiker i Sverige är Myrorna, Erikshjälpen och Emmaus.